пʼятницю, 13 березня 2015 р.

Проблема незахищеності інформаційного ресурсу в Україні.

У сучасному світі інформація є найціннішим глобальним ресурсом. Економічний потенціал суспільства переважно визначається обсягом інформаційних ресурсів та рівнем розвитку інформаційної інфраструктури. Інформація постійно ускладнюється, змінюється якісно, зростає кількість її джерел і споживачів. Водночас зростає уразливість сучасного інформаційного суспільства від недостовірної (а іноді й шкідливої) інформації, її несвоєчасного надходження, промислового шпигунства, комп’ютерної злочинності і т. ін. 
Інформація сьогодні - важливий, а іноді й стратегічний ресурс, яким забезпечуються будь-яка діяльність держави, суспільства чи людини. Концепцією визначено основні напрями державної політики національної безпеки України в інформаційній сфері, зокрема:
  • вжиття комплексних заходів щодо захисту свого інформаційного простору та входження України до світового інформаційного простору;
  • усунення негативних чинників порушення інформаційного простору;
  • розробка і впровадження необхідних засобів та режимів отримання, зберігання, поширення і використання суспільно значимої інформації, створення розвиненої інфраструктури в інформаційній сфері і т. ін. 

 Картинки по запросу безпека в інформаційному просторі

8 коментарів:

  1. Проблема незахищєності інформації дуже актуальна на сьогоднішній день. Сюди входить і піратство, яке процвітає на просторах мережі, і незахищєність персональних данних, які люди залишають в соціальних мережах та інших сторінках. Про це повинні потурбуватися спеціальні органи, але про свою інформацію в першу чергу відповідає сама людина.

    ВідповістиВидалити
  2. Інтернет-піратство — це поширення нелегальних копій програмних продуктів з використанням Інтернету. Цей різновид піратства виділений спеціально для того, щоб підкреслити ту велику роль, яку відіграє сьогодні Інтернет для незаконного копіювання і поширення підробленого та іншого незаконно розповсюджуваного програмного забезпечення. З тих пір, як з'явився Інтернет, піратство набуло особливо великих масштабів. До поняття інтернет-піратства входить, зокрема, використання Інтернету для реклами і публікації пропозицій про продаж, придбання чи поширення піратських1 копій програмних продуктів.
    Усі ці види комп'ютерного піратства завдають шкоди не тільки виробникам програмних продуктів, вони являють собою серйозну проблему для ІТ-індустрії в цілому. Більш того, комп'ютерне піратство підриває потенціал росту світової економіки, оскільки він деякою мірою залежить від розвитку галузі програмного забезпечення. Піратство дорого коштує усьому світовому співтовариству, у тому числі Росії та Україні. Це й втрачені робочі місця, й безробітні програмісти, й низькі зарплати, й незібрані податки, й відсутність інвестицій в інформаційні технології.

    ВідповістиВидалити
  3. Інформаці́йне суспі́льство — теоретична концепція постіндустріального суспільства, історична фаза можливого еволюційного розвитку цивілізації, в якій інформація і знання продукуються в єдиному інформаційному просторі. Головними продуктами виробництва інформаційного суспільства мають стати інформація і знання. Характерними рисами теоретичного інформаційного суспільства, є:

    збільшення ролі інформації і знань в житті суспільства;
    зростання кількості людей, зайнятих інформаційними технологіями, комунікаціями і виробництвом інформаційних продуктів і послуг, зростання їх частки у валовому внутрішньому продукті;
    зростання інформатизації та ролі інформаційних технології в суспільних та господарських відносинах;
    створення глобального інформаційного простору, який забезпечує (а) ефективну інформаційну взаємодію людей, (б) їх доступ до світових інформаційних ресурсів і задоволення їхніх потреб щодо інформаційних продуктів і послуг.
    Станом на кінець 2005 року європейські дослідники статистики «інформаційного суспільства» зробили висновок, що «концептуальне визначення інформаційного суспільства лишається неясним. Це видно за практичними роботами: не гармонізовані формати даних, різна кількість і діапазони показників, різні методологічні підходи у збиранні даних»[1]. Те саме було підтверджено і в 2010 році угорським дослідником Ласло Карваліксом. Тому поняття «інформаційне суспільство» і концепція вимагають уточнення і наразі придатні для опису лише теоретично можливих майбутніх змін в суспільстві.

    ВідповістиВидалити
  4. Ця проблема дуже актуальна в наш час.Багато людей залишають свою інформацію на незахищених інтернет ресурсах,після чого цю інформацію використовують шахраї у своїх інтересах.Цю проблему потрібно негайно вирішувати,адже суспільство повинно бути максимально захищеним.

    ВідповістиВидалити
  5. Незважаючи на безумовно позитивну роль сучасних комунікаційних
    засобів та інтернету, існують певні ризики у використанні інформаційних тех-
    нологій. Особливу небезпеку незахищений інформаційний простір приховує
    для дітей. Інтернет може містити інформацію агресивного чи соціально небез-
    печного змісту. А надання переваги віртуальному світу перед реальним справ-
    ляє негативний вплив на психіку і здоров’я дитини та може погіршити не
    тільки зір, поставу та сон, але й викликати тривожність, дратівливість, соці-
    альну дезадаптованість і узалежнену поведінку.

    ВідповістиВидалити
  6. У сучасному світі інформація є найціннішим
    глобальним ресурсом. Економічний потенціал суспільства переважно визначається
    обсягом інформаційних ресурсів та рівнем розвитку інформаційної інфраструктури.
    Інформація постійно ускладнюється, змінюється якісно, зростає кількість її
    джерел і споживачів. Водночас зростає уразливість сучасного інформаційного
    суспільства від недостовірної (а іноді й шкідливої) інформації, її
    несвоєчасного надходження, промислового шпигунства, комп’ютерної злочинності і
    т. ін.

    ВідповістиВидалити
  7. Інформаці́йне суспі́льство (англ. Information society) — теоретична концепція постіндустріального суспільства, історична фаза можливого еволюційного розвитку цивілізації, в якій інформація і знання продукуються в єдиному інформаційному просторі. Головними продуктами виробництва інформаційного суспільства мають стати інформація і знання.

    ВідповістиВидалити